Computer APK

 

In het bedrijfsleven is het heel normaal dat computers onderhouden worden. Dit vinden we ook heel normaal. Bij dit onderhoud wordt de computer ook gecontroleerd op eventuele spyware en virussen. Het is bekend dat dit onderhoud ervoor zorgt dat medewerkers binnen het bedrijf ongestoord door kunnen werken en dat de gegevens binnen het bedrijf goed zijn beschermd.

Dit vinden we allemaal heel normaal maar hoe zit dat thuis? In een gemiddeld gezin zijn 3 computers aanwezig. Een aantal van deze computers is oud en maakt daarom ook gebruik van verouderde software. Oude computers worden ook nog eens minder vaak gebruikt. Dit laatste zorgt ervoor dat op deze machines vaak veel te laat updates worden uitgevoerd. Bovenstaand scenario vinden we schijnbaar ook heel normaal want het is aan de orde van de dag. Kijk maar eens goed om je heen.

Het internet is een open medium. Zo is het ook bedoeld en eigenlijk willen we ook allemaal dat het zo blijft. Een open medium is natuurlijk leuk en zorgt voor een hoop vrijheid maar brengt ook grote nadelen met zich mee. Open betekent immers voor iedereen, dus ook voor criminelen en onverlaten. De combinatie van dit soort internetcriminelen en oudere computers met vooral oudere software zorgt voor grote problemen.

De overheid en het bedrijfsleven spenderen jaarlijks enorme bedragen aan informatiecampagnes om computerbezitters te wijzen op de gevaren van bijvoorbeeld phishing, virussen en overig computergevaar. Consumentenprogramma's besteden ook steeds vaker aandacht aan zaken als fraude bij online bankieren.

Voorkomen is beter dan genezen 

Het is verstandiger om actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat een internetcrimineel geen kans heeft. Deze aanpak is veel effectiever. Onze auto's moeten jaarlijks APK gekeurd worden voor ze weer de snelweg op mogen. Waarom zouden onze computers wel zonder keuring de digitale snelweg op mogen?

Stelt u zich eens voor. Uw computer wordt eens per jaar gecontroleerd, door een specialist, op een aantal belangrijke punten. Waar nodig worden problemen opgelost. U krijgt vervolgens een keuringsrapport met daarop mogelijke adviespunten. Dit alles tegen een kleine vergoeding. Uw computer is goedgekeurd en kan er weer een jaar tegenaan en u heeft een veilig gevoel. 

Zeg het maar... wat vindt u...?

 

Is een periodieke keuring voor computers noodzakelijk?

28%
Ja, verplicht
25%
Ja, vrijwillig
24%
Nee, niet nodig
23%
Geen mening


Phising

Phishing is de verzamelnaam voor alle digitale activiteiten waarmee criminelen u proberen persoonlijke informatie te ontfutselen. Met deze informatie kan fraude met internetbankieren, pinpassen, creditcards of uw identiteit worden gepleegd. Phishing is vaak gericht op een grote groep personen, maar kan ook specifiek op één persoon of een kleine groep zijn gericht. Hierbij wordt gebruik gemaakt van informatie die al van de persoon of groep bekend is, zoals het e-mailadres, de naam of de functie.

Malware

Schadelijke software (malware; malicious software) staat voor een veelheid aan vormen van vijandige, schadelijke of irritante software. Criminelen ontwerpen speciale software die een computer infiltreert zonder dat de eigenaar dat merkt, laat staan daar toestemming voor geeft. Malware kan de computer binnenkomen via e-mail, afbeeldingen of links op websites, USB-sticks, etc.

Social Engineering

Social engineering is het misbruiken van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Social engineering is zo oud als de mensheid en kent vele vormen.

Geldezel

Een geldezel laat zijn of haar bankrekening tegen beloning misbruiken voor criminele activiteiten. De geldezel sluist hierbij frauduleus verkregen geld door naar criminelen. Door gebruik van zo’n ‘tussenstation’ is de identiteit van de crimineel moeilijker te achterhalen.

Identiteitsfraude

Identiteitsfraude is frauderen door iemands identiteit over te nemen. Bij identiteitsfraude misbruiken criminelen persoonlijke gegevens die ze bemachtigen via social engineering of phishing. Hiermee worden bijvoorbeeld bankrekeningen geopend op naam van deze persoon, waarnaar crimineel geld kan worden doorgesluisd. Of bijvoorbeeld om aankopen op krediet te doen.

Nieuwsoverzicht

Geen artikelen gevonden

© 2012-2013 | EMRO Automatisering